top of page

Hasznos tanácsok kirándulóknak

 • Hosszabb-rövidebb túrák előtt egyaránt érdemes felkészülnünk az erdei sétára. Legfontosabb a helyes öltözék megválasztása. Legjobb az időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés. A sérülések elkerülése és a kényelmes gyaloglás érdekében nyáron is ajánlott a zárt cipő. Rövidebb túrára is készüljünk elegendő meleg ruházattal, mert az erdőben akár 5-10 fokkal is hűvösebb lehet, mint a belváros utcáin. Mindig hasznos, ha van nálunk esőkabát.

 • A téli kirándulást kellemesebbé teszi egy termosznyi forró tea, nyáron pedig a folyadékpótlás miatt fontos, hogy legyen nálunk innivaló. Egy.-két órás séta alkalmával is jól jöhet néhány falatnyi gyümölcs vagy egyéb harapnivaló. Hosszabb útra praktikusak az előre elkészített szendvicsek. Figyeljünk arra, hogy csomagolópapírt, a narancshéjat, az üdítős palackot ne a sétautak és a pihenőhelyek környékén szórjuk szét!

 • Már a túra útvonalának tervezésekor hasznos segítségünkre van a megfelelő turistatérkép. A legtöbb könyvesboltban több kiadásban is kapható a Pilis, Visegrádi hegység turistaútvonalait tartalmazó térkép. Bár több helyütt is térképes és irányjelző táblák segítik a tájékozódásunkat, a térképet mégse felejtsük otthon.

 • A térségben mindenütt előforduló kullancs elleni legjobb védekezés a megfelelő öltözet (zárt cipő, hosszúnadrág) és a különböző riasztószerek használata. Kirándulás után mindig vizsgáljuk át magunkat, találunk-e kullancsot testünkön!

 • Az erdőben gyűjtött gombát minden esetben mutassuk meg gombaszakértőnek! Gombaszakértő a legtöbb piacon működik.

 • Biztonságunk érdekében ne térjünk le a turistautakról!

Mit szabad és mit nem a parkerdőkben?

Az erdők megőrzése és az erdőben kikapcsolódást keresők nyugalma érdekében bizonyos szabályok ismerete és betartása szükséges.

 • Az erdőterületet gyalogosan, saját felelősségére bárki látogathatja. Az erdőgazdálkodó a szabad látogatást bizonyos esetekben (szélsőséges időjárási viszonyok, balesetveszély stb.) korlátozhatja. Az erdő - bár számos esetben közfunkciókat lát el, de - nem közterület.

 • Az erdőterületen gépjárművel, motorral közlekedni, kerékpározni és lovagolni csak az erre kijelölt útvonalakon szabad. Természetromboló hatásuk miatt a pilisi parkerdőben gépjárművek és motorok számára nincs kijelölt útvonal. A mintegy 180 kilométer kerékpározásra kijelölt erdei úton Budapesttől egészen Visegrádig eljuthatunk, különböző nehézségű útvonalakat választva. A gyalogosok épségéra a kijelölt útvonalakon is vigyázzunk!

 • Kutyát sétáltatni kizárólag pórázon szabad! Gazdájuk kontrollja nélkül a legjámborabb kedvencek is megijeszthetik a többi klirándulót, zavarhatják az erdei vadat, és számos betegséget kaphatnak el a vadon élő ragadozóktól.

 • Tüzet a kijelölt tűzrakóhelyeken szabad gyújtani. Tűzrakás előtt tájékozódjunk, nincs-e érvényben tűzgyújtási tilalom! A tűzgyújtási tilalmat az illetékes minisztérium rendeli el, aktuális információ a tűzoltóságtól, az önkormányzatoktól vagy az erdészettől szerezhető be. A tűzgyújtási tilalom minden esetben vonatkozik a kijelölt tűzrakóhelyekre is!

 • A természetvédelmi területen tilos az élőlények (növények és állatok) és azok élőhelyeinek veszélyeztetése, elpusztítása. A védett növényeknek, állatoknak már a gyűjtése is bírságot von maga után. A természetvédelmi terület határát a térképek jelölik, a terepen tábla jelzi.

 • Kérjük, az erdőterületen ne szemeteljenek! A kirándulás során keletkezett hulladékot vigyék el a legközelebbi szemetesig - vagy akár az otthoni hulladékgyűjtőbe!

 • Az erdő természeti értékeit mi, emberek veszélyeztetjük a legjobban. Erdei sétánk során ne térjünk le a kiejlölt tutistautakról, a kiépített sétautakról. A felesleges taposás évtizedekkel visszavetheti a fiatal erdők növekedését, elpusztítja a védett növényeket és azok élőhelyeit.

Az erdő növények és állatok ezreinek élőhelye. Viselkedjünk benne vendéghez illő, kellő tisztelettel!

Mi a teendő, ha szembetaláljuk magunkat egy vaddisznóval?

A vaddisznó kerüli az embert, de akár veszélyes is lehet. Nagyon fontos, hogy semmiképpen ne próbáljunk az állat közelébe kerülni. Csapjunk zajt, adjuk meg a vaddisznónak a menekülés lehetőségét, ne álljunk az útjába, próbáljunk meg eltávolodni tőle. Soha ne szorítsuk be olyan helyre, ahonnan csak akkor tud kijutni, ha szembefordul velünk. A kanok a párzási időszakban lehetnek veszélyesek, a kocák pedig, amikor a kis csíkos hátú malacokat védelmezik. A sebesült vaddisznó szintén agresszív lehet.
Semmiképpen ne sétáltassuk kutyánkat póráz nélkül az erdőben, mert a vaddisznó támadhat a kutyákra.

/Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt./

bottom of page