top of page

Prédikálószék

A Prédikálószék a Visegrádi-hegység egyik hegye Komárom-Esztergom megye és Pest megye határán, csúcsa a megyehatár közvetlen közelében emelkedik. Északi és keleti lejtői Visegrád területére esnek, míg déli és keleti oldala Dömös közigazgatási területén helyezkedik el. 639 méteres magasságával[1] a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb pontja (a 699 méteres Dobogó-kő és a 654 méteres Öreg-vágás-hegy) mögött, a Dunazug-hegyvidéken belül a kilencedik.

 

Turizmus

Dobogókőről megközelíthető a piros háromszöggel jelölt turistaúton, amelyen a Vadálló-kövek érintésével  a Szentfa-kápolnáig jutunk. Itt eldönthetjük, hogy a vissza irányban a Rám-szakadékon keresztül Dobogókőre térünk-e vissza vagy lefele folytatjuk utunkat Dömös irányában, amely szintén túránk kiindulópontja lehet (a bejárás iránya csak a Rám-szakadékban korlátozott, ahol csak alulról felfelé szabad haladnunk).

A Prédikálószék megközelíthető még Lepencéről (zöld +), Pilisszentlászlóról (piros +), Szentendre Izbég városrésze irányából (Dömörkapu–Sikáros felől) és Pilisszentkeresztről is, utóbbi két megközelítési irány felől a Királykúti-nyereg érintésével.

A csúcsra érve hazánk egyik legszebb panorámája tárul elénk a gyönyörű Dunakanyarral, a Börzsöny látványával, Nagymarossal és Visegráddal,[1] valamint a távolabbi Vác fölé magasuló Naszály képével.

A hegytetőn felállított kereszt és a szikla közelében pihenésre és piknikezésre alkalmas padok és asztalok állnak a kirándulók rendelkezésére. 2016-ban 12 méter magas kilátó épült, melynek átadására október 22-én került sor.

 

Nevének eredete

A Prédikálószék neve Kiss Lajos szerint onnan ered, hogy a hegy sziklás csúcsa szószékre emlékeztet; a mai elnevezés eszerint a német Predigerstuhl kifejezés tükörfordításaként jöhetett létre.

bottom of page