top of page

Puha mézes puszedli

Hozzávalók:

  • 125 gr méz

  • 125 gr vaj/margarin

  • 3 tojás, 1 citrom

  • 250 g porcukor

  • 250 g finomliszt

  • 250 gr rozsliszt

  • 1 kk szódabikarbóna

  • 2 ek. mézeskalácsfűszer

  •  

  • A kenéshez és a díszítéshez:

  • 1 kk tejszín, 1 tojás

  • 50-60 gr dió és mogyoró

  •       vegyesen (vagy mazsola)

1 Felforrósítjuk a mézet a vajjal/margarinnal, hagyjuk kihűlni. Simára keverjük a tojásokat 2 ek. citromlével és a porcukorral, hozzáadjuk a mézes keveréket.

 

2 Összekeverjük a búza és a rozslisztet (ez nagyon fontos, ettől lesz puha!) a szódabikarbónával, a mézeskalácsfűszerrel és a citrom reszelt héjával, (lehet gazdagabban ízesíteni: kevés erős kávé, fahéj, őrölt szegfűszeg, reszelt narancshéj stb.), több részletben a mézes-tojásos keverékhez adjuk, alaposan összekeverjük. Elsimítjuk a tetejét, folpackkal letakarjuk, és a hűtőszekrényben legalább 3 órát, még jobb, ha egy egész éjszakán át pihentetjük-hűtjük.

 

3 A tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, 3 részre osztjuk és 3 db 2 cm átmérőjű rudat sodrunk belőle. Mindegyiket 2-3 cm-es darabokra vágjuk és lisztes kézzel gombócokat formálunk belőlük. Tenyerünk között kissé ellapítjuk. Egymástól 4-5 cm távolságra sütőpapírral kibélelt tepsire sorakoztatjuk őket (sülés közben jócskán megnőnek!), tetejüket megkenjük a tejszínnel elhabart tojással és a közepére 1-1 szem diót, mogyoró vagy mazsolát nyomunk.

 

4 200 oC-ra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, még melegen leválasztjuk őket a sütőpapírról és rácsra rakosgatva hagyjuk teljesen kihűlni. Jól záródó fém- vagy műanyag dobozban 3-4 hétig eltarthatók. Különlegesen finom, ha erős teába, forralt borba vagy capuccinóba mártogatva fogyasztjuk el őket.

(Lajos Mari receptje)

bottom of page