top of page
Turisztikai fejlesztések a Pilisben

Két pályázat keretében, mintegy 1 milliárd forintból újul meg az évente 25 millió látogatót fogadó Pilisi Parkerdő teljes turisztikai infrastruktúrája. A fejlesztés keretében többek között felépül három kilátó, megújul a pihenő- és tűzrakó-helyek hálózata és az erdei irányító táblák rendszere, fogadóépület épül a Rám-szakadéknál, valamint erdei fitneszparkokat alakítanak ki.

 

Az elmúlt évek sikeres turisztikai fejlesztési programjai után a Pilisi Parkerdő Zrt. 2018-ban megkezdi teljes turisztikai infrastruktúrájának a felújítását. A VEKOP és GINOP pályázatokból finanszírozott, mintegy 1 milliárd forint költségvetésű program célja, hogy a látogatók a Pilisi Parkerdő teljes területén 21. századi színvonalú turisztikai berendezésekkel találkozzon.

„2012 óta igen komoly turisztikai fejlesztéseket hajtottunk végre, 21. századi színvonalon valósítottuk meg a turisztikai szolgáltató erdőgazdálkodás modelljét. A Som-hegyi Turistaház, a Kőhegyi Menedékház, a Boldog Özséb-kilátó vagy éppen a Prédikálószéki-kilátó külön-külön is sikertörténetnek számítanak, működésük visszaigazolta az elképzeléseket, valós igényeket elégítenek ki. Itt az ideje, hogy az ország leglátogatottabb parkerdejeként ennél is eggyel magasabb szintre lépjünk, és kiegészítsük, közben pedig minőségi hálózattá kapcsoljuk össze a turisztikai infrastruktúránk egyes elemeit” – mondta Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója a pilisi természetjáró civil szervezeteknek tartott fórumon, a Hármashatár-hegyi Turistaházban.

A fejlesztési program legfontosabb eleme a térséget átszelő mintegy 1000 kilométernyi turistaút-hálózathoz kapcsolódó pihenőhelyek és információs rendszer felújítása. Összesen mintegy 1000 pad és asztal garnitúra, 32 esőbeálló, közel 100 tűzrakó és pihenőhely újul meg, továbbá a kerékpáros és gyalogos utak találkozási pontjaira mintegy 30 helyszínen kerékpárosokat kiszolgáló infrastruktúra is kerül. Megújul az információs és irányító táblarendszer, több mint 100 információs és indítótábla és közel 400 új irányítótábla segíti majd az erdei tájékozódást.

Három új kilátó is épül, de közülük csak egy a Pilisben: a Szentendre fölötti Bölcső-hegyen. A másik kettő új régiókat tár fel a természetjárók előtt, kilátó épül ugyanis a Gödöllői-dombságban, a Szada melletti Margita-hegyen, és a Gerecse keleti peremén található Nagy-Gete hegyen.

A Rám-szakadéknál mosdót és pelenkázót is tartalmazó fogadóépület épül, míg több romos erdei épület a városi lakosok igényeire válaszolva úgynevezett négyévszakos pihenőhelyként újul meg.

A számos további fejlesztés mellett ki kell még emelni az erdei sportolást segítő elképzeléseket, nyolc helyszínen ugyanis erdei fitneszpark épül.

A fejlesztések nagy része a tervezési és engedélyeztetési szakaszban van, így az első kapavágások már 2018-ban megtörténnek. Az eredmények többségét a tervek szerint 2019-től élvezhetik a természetjárók, hiszen a Pilisi Parkerdő alapításának 50. évfordulójára a turisztikai fejlesztési program legtöbb eleme megvalósul.

bottom of page